copiii indigoMulți dintre copii indigo vor fi etichetați sau „diagnosticați”, așa cum scriam în alt articol, deşi medicamentele specifice nu au aproape niciun efect atunci când sunt administrate unui copil indigo. În timp ce comportamentele lor sunt frecvent confundate cu simptomele ADD sau SADHD, acestea se datorează în realitate faptului că ei sunt plictisiți de mediul prostesc care li se oferă, nu sunt suficient de stimulați și provocați din punct de vedere academic, şi au o atenție distributivă, fiind multitasking şi capabili să lucreze sau să se concentreze pe mai multe lucruri în acelaşi timp (nu neatenți).

Copiii indigo utilizează procese cognitive holografice, cel mai adesea de tipul vizual-spațial, având o privire de ansamblu și un mod de abordare holistic al problemelor, spre deosebire de procesele de gândire fragmentare – auditiv secvențiale. În consecință, sistemul educaţional clasic este o insultă la adresa celor mai mulţi dintre copii supradotați, în special pentru copiii indigo.

De asemenea, ei vor refuza frecvent să facă lucrurile în maniera în care li se cere sau li se indică, chiar şi atunci când nu există cu adevărat nici un motiv aparent pentru asta. Un exemplu în acest sens ar putea fi refuzul de a prezenta lucrarea/tema la matematică, insistând pe a o face în capul lor şi a nu scrie pe hârtie raționamentul și rezolvarea acesteia, care este, de cele mai multe ori, metoda impusă de profesori. Adesea, atunci când un indigo cedează şi face totuși ceea ce i se cere, o va face, dar numai și numai în „felul lui” și așa cum vrea el. 🙂

Un alt frecvent diagnostic (eronat) pus copiilor indigo este acela al tulburării bipolare (sau orice fel de afecțiuni „maniacal – depresive”), când, de fapt, aceștia sunt adesea capricioși și foarte sensibil, trăsături care de multe ori sunt interpretate ca “labilitate emoțională” sau „modificări ale dispoziţiei”. În realitate, aceste comportamente apar la copii indigo atunci când au dificultăți sau sunt tulburați/stresați de mediu și de lucruri pe care persoanele din jurul lor nu le înţeleg (dar care există ca și cauze). Apoi, frecvent, starea lor revine la normal (fără vreo intervenție medicală sau medicamentoasă), atunci când problema care îi deranja se rezolvă sau este identificată și abordată, ori atunci când oricare ar fi fost motivul tulburării lor acesta nu mai este un factor care să îi afecteze.

Copiii indigo se confruntă frecvent cu depresie şi au tendinţe sinucigaşe, în special atunci când ajung la maturitate. Frecvent, aceasta poate fi o urmare a incidentelor traumatice din viaţa copilului indigo, istoriei sale personale, şi antidepresivelor (sau medicației în general) administrate care, nu doar că au un foarte mic sau chiar niciun efect pozitiv, dar care, uneori, le agravează stările și se pot dovedi, de fapt, acceleratoare ale crizelor acestora.

Nu ne putem trăi viața bazându-ne pe medicație (și nici nu trebuie), medicamentele – care pot avea uneori beneficiile lor – neputându-ne rezolva problemele personale cu care trebuie să ne confruntăm. În timp ce medicamente pot fi de o valoare extraordinară pentru anumite persoane, în anumite probleme, ele constituie cea mai mare greșeală posibilă în rezolvarea “problemelor” copiilor indigo care sunt rareori legate de dezechilibre chimice. Singurul beneficiu al medicamentelor, în această situație,este cel mult acela de a-i face pe părinți să simtă că dețin controlul situației și mai bine că au făcut ceva pentru copii lor, la modul „cel puţin facem ceva”, dar cu un preț prea mare de plătit de către copiii lor, pentru tot restul vieții.

De ceea ce au nevoie copiii indigo (şi, probabil, că și părinţii acestora la rândul lor), sunt: un grup de sprijin, o reţea de sprijin, sau persoane cu care pot vorbi și care înţeleg prin ce trec ei ca și părinți precum și “copiii indigo”, descoperind astfel că nu sunt singuri și care sunt adevăratele nevoi ale copilului lor indigo precum și metodele „ecologice” pe care le por urma în creșterea, educarea și susținerea acestora.

Cea mai mare problemă pentru copii indigo este, în mod constant, faptul că se spune că este ceva „greşit” sau “în neregulă” cu ei, când, de fapt, nu există nimic „greşit” sau “în neregulă” și ei sunt absolut normali, doar că diferiți. În mod constant s-a spus că acest lucru nu face altceva decât să adăuge un plus de resentimente şi să întărească sentimentul de separare pe care copilul indigo îl resimte față de părinți, familie, societate, chiar dacă, în același timp, ei sunt conștienți, probabil, la un nivel rațional de faptul că toți cei din jurul lor încearcă să îi ajute, doar că nu știu exact cum, şi intuiesc că nimeni nu dorește să le facă niciun rău. De fapt, singurul lucru pe care un copil indigo îl ştie cu adevărat, îl simte și îl aude este faptul că nimeni nu înţelege nimic despre el cu adevărat: cum se simte, ce și cum este viața lui și prin ce trece el în realitate, clipă de clipă.

Cu cât se simt mai singuri și mai neînțeleși, copiii indigo cu atât mai mizerabil se vor simți, vor suferi mai mult și se vor comporta tot mai dificil și mai inacceptabil față de cei care nu îi înțeleg și nu îi acceptă așa cum sunt în adevărata lor esență și tipologie.
Este un cerc vicios în care sunt prinși continuu şi din care le este foarte greu să scape. Din fericire, pentru noile generații de copii indigo (și pentru noi toți), există și vor exista tot mai mulți indigo şi aceștia nu se vor mai simți la fel de singuri având șanse tot mai mari de a nu mai fi atât de greșit interpretați și percepuți ca în trecut. Astăzi vechile generații de copii indigo ajunși mari sau chiar adulți, deşi chiar și ei se vor confrunta, în continuare, cu majoritatea acestor aspecte și probleme – în cazurile fericite în care au reușit să supraviețuiască tratamentelor medicamentoase și/sau factorilor sociali la care au fost supuși -, sunt acolo pentru a primi, a accepta, a iubi necondiționat și a susține noile generații de copii indigo.

Așa cum trăsăturile și tipologia copiilor supradotați/indigo sunt unele aparte, tot astfel și nevoile lor sunt unele deosebite de ale majorității oamenilor. Copii indigo sunt puternici, în mod instinctiv conectați la propria lor sursă, extrem de creativi și cu capacitatea de a utiliza deopotrivă rațiunea și intuiția, conștienți de propria lor valoare, orientați către stabilirea și îndeplinirea de obiective, capabili fiind să treacă peste orice obstacol concret care le stă în cale, indiferent de „prețul” pe care trebuie să-l plătească pentru aceasta.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s